Collecties

1. De BIBLIOTHEEK

De collectie van het DSMG omvat in de eerste plaats een bibliotheek met de focus op de geschiedenis van de gemeenten behorend tot het werkgebied van de Heemkundige Kring 'De Oost-Oudburg' en dit van de 'Historische en Heemkundige Kring Gent'. Daarnaast bezit het DSMG een uitgebreide collectie heemkundige tijdschriften uit het ganse Vlaamse land en boeken over algemene geschiedenis, volkskunde, kunst, taal, enz ...

De bibliotheek valt onder het beheer van voorzitter Bert Vervaet.
Louis Gevaert neemt de tijdschriften van de ruildienst onder zijn hoede.

Voorzitter Bert Vervaet bij zijn collectie boeken en tijdschriften in de bibliotheek (foto Roland Delahaye)

Naast de reservetijdschriften heeft André Verbeke het graag over zijn lievelingen ... 'oude postkaarten van Gent. (foto Frederik Vanderstraeten)

Hulp door medewerkers en opzoekmogelijkheden

Elke zondag zijn er verschillende medewerkers in de bibliotheek aanwezig. Speciaal voor de bezoekers staan ze klaar om jou te helpen met tips om uw speurwerk vooruit te helpen, hetzij helpen een boek te zoeken, via PC of handmatig. Vergeet niet dat het wel jij bent dat het werk moet afmaken.

Volgende medewerkers staan regelmatig ter uwer beschikking op zondag: Bert Vervaet, Monique De Baere, Miet De Groote, Martine De Raedt, Pater Raymont Van Wassenhove, Luc Devriese, Louis Gevaert, ...

PC's in de bib met opzoekmogelijkheden

Een computer in de bibliotheek (die reeds meer dan 12.000 werken bevat) staat ter beschikking van de bezoekers om het register van cageweb te raadplegen.
Binnenkort zullen we er een bijkomende moeten plaatsen om de bezoekers de mogelijkheid te bieden om onze website te doorzoeken.
Het is onze ambitie om van onze website een onmisbaar instrument te maken bij het opzoeken van de documenten die in ons documentatiecentrum te vinden zijn.

Laszlo Papp is ondertussen druk bezig om uit onze diverse databestanden een voor ons publiek perfect bruikbaar opzoekmedium te maken.

Laszlo Papp druk in de weer met pc en bestanden (Foto Frederik Vanderstraeten)

Opzoekmogelijkheden via de website

Op onze website zal 'met tijd en boterhammen' groeien tot een bron van informatie.
Als we er de medewerkers voor vinden kan dit een boeiend instrument worden om uw opzoekingen te bevorderen.
Vanaf dag 1 hebben we reeds een en ander opzoekbaar gesteld en het kan vanaf dag 2 groeien.
Internet heeft heel wat opzoekmogelijkheden
Dankzij het internet kan je van thuis uit al heel wat informatie vinden. Neem niet klakkeloos over, maar probeer zelf wat je vindt op zijn juistheid te controleren.
Het zelf doornemen van documenten geeft je een eigen kijk op de door jou opgezochte gegevens en kan een meerwaarde worden in jou werk.




2. VAN WIEG TOT GRAF


Deze collectie bevat tienduizenden geboortekaartjes, communieprentjes, overlijdensberichten en gedachtenisprentjes beginnende in de 19de eeuw tot op heden. De verzameling die week na week gestadig groeit staat onder de hoede van Christiane Van Winckel.


Christiane Van Winckel tussen haar tienduizenden kleinoden (foto Roland Delahaye)

Christiane wordt geassisteerd door Laurette Van Waesberghe, die de taak op zich heeft genomen om de collectie doodsprentjes in een databestand op pc in te voeren, om ze op deze manier vlot toegankelijk te maken.

Laurette Van Waesberghe brengt met een engelengeduld de doodsprentjes in een databestand op computer (foto Roland Delahaye)



3. KAARTEN en PLANS

Deze kaarten en plannen worden beheerd door Martine De Raedt en Herman Rosseau, die je graag zullen helpen bij het consulteren ervan in het DSMG.


Kaarten in het DSMG

Bart Verschaffel bestempelde Gent als een archipel van eilanden, met hun door de tijd gevormde eigenheid, een complex stadslandschap.

Dat stadslandschap bevat veel meer dimensies dan: het heden en het verleden, publieke en verborgen domeinen, materiële zaken en geestelijke waarden. Elk van die dimensies heeft sporen nagelaten van een visie op de samenleving, sporen van stedelijk beleid, sporen van omgaan met het collectieve erfgoed ‘stad’, sporen van evolutie en van revolutie.

Kaarten bieden een overzichtelijke entree tot de stad.

Lees meer: Kaarten en Plannen

Herman Rosseau aan de slag met zijn kaarten (foto Roland Delahaye)




4. BEELDARCHIEF


  • Fotoarchief
Uit talrijke schenkingen en nalatenschappen die het DSMG mag ontvangen, komen vaak prachtige foto’s; Helaas gebeurt het maar al te vaak dat er van deze foto’s niets is bekend. We spreken dan van ‘de vijf W-en’van de foto: wie, wat, waar, wanneer en waarom.

Vanaf nu gaan we uw medewerking vragen om één of meer van die W-en weg te werken.

Het fotoarchief is toevertrouwd aan de hoede van André Maes.

Lees meer: De vijf W-en


André Maes met zijn onafscheidelijke foto's (foto Roland Delahaye)


  • Grote Grafiek
In januari 2010 zag de leiding van DSMG door het aanstekelijke enthousiasme van onze nieuwe vrijwilliger Adrien Brysse de kans tot het oprichten van het collectieluik 'Grote Grafiek'. In de loop der jaren was heel wat materiaal onverwerkt gebleven, omdat de bestaande collectieluiken het moeilijk in hun specifieke collectie konden opnemen.
'Grote Grafiek' behartigt dit zeer disparate materiaal.

Lees meer: Collectieluik: Grote Grafiek

Adrien Brysse de man die de grote grafiek koestert (Foto Frederik Vanderstraeten)

  • Dia's
Deze collectie wordt verzorgd door André Eenens.
Sedert 2010 heeft André Eenens zich ontfermd over de afdeling Dia's, die tot dan stierfmoederlijk werd behandeld.
Er zijn reeks enkele reeksen in dozen gestoken per onderwerp, zoals
De Vrije School van Beervelde
De Aardbeiprinses van Beervelde
De Bloemenroute
Natuurdia's
Hierover zijn door André enkele inventarissen opgemaakt.

Een grote collectie die we binnen kregen is deze van de oud-directeur van de parochiale jongensschool van het Heilig Hart (Sint-Amandsberg) Oscar Van Damme. Deze bekende foto-amateur bracht systematisch zijn gemeente, gebouwen, feesten, stoeten, ... in beeld. Gelukkig voor ons schreef hij op het diaraampje steeds wie of wat er op stond. Hierdoor beschikken we over duizenden bruikbare beelddocumenten. Met dank aan de familie voor deze schenking.

  • Affiches
Deze afdeling bestaat reeds enkele tientallen jaren en verzamelt alle mogelijke affiches van Gent en de wijde omgeving tot en met Oost-Vlaanderen. Er zijn bij schatting ongeveer 30.000 affiches gespreid in de tijd van de voorbije en de huidige eeuw.

Eerst werden de affiches verzameld en op fiche beschreven per thema. Door de steeds grotere hoeveelheid was dit niet meer beheersbaar. Na enkele bewonderenswaardige pogingen, kwam met de komst van André Maes en met de hulp van Miet De Groote de lang gezochte omwenteling, waardoor er terug zicht kwam op een komende orde. Door de inschakeling van een krachtige PC komt naast de orde, nu ook de mogelijkheid om wat reeds ingevoerd is vlug terug te vinden. Terwijl André zich terug trok om zich volledig te wijden aan de foto's in het Beeldarchief, nam Miet de leiding in haar Affichelokaal. Eerst geholpen door Jeannine Coppens en momenteel staat vooral Lut Goethals en Jean-Marie Heyerick haar bij in het nooit eindigende werk van opmeten, nummers toekennen, invoeren op PC, plaats geven, orde houden.

Ook nu blijven alle oude en nieuwe affiches welkom. Wie thuis er nog enkele liggen heeft kan ze bij ons kwijt.
Contact: Miet De Groote

Literatuur: Heyerick, Jean-Marie, Het verhaal achter een affiche, Jaarboek 48 van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, 2010.

Sfeerbeeld uit de affichekamer: van onder naar boven: Jean-Marie Heyerick, Miet De Groote en Lut Goethals (Foto Frederik Vanderstraeten)






5. VLAAMSE BEWEGING, VERKIEZINGEN en OORLOGEN


Onze medewerker Geert Geers heeft in zijn lokaal heel wat informatie over de Vlaamse Beweging. Hij is reeds een tijdje bezig met te proberen een en ander te archiveren en op PC te zetten. Wanneer dit werk voldoende ver gevorderd is, zal het op de website geplaats worden. Ondertussen kan je natuurlijk met onze vrijwilliger Geert Geers een afspraak maken om een en ander te kunnen doornemen.


Geert Geers (foto Roland Delahaye)

Meerdere keren per jaar worden er vragen gesteld over een van de beide Wereldoorlogen. Door de vele schenkingen die ook daarover een deeltje handelden is er al een niet onaardig aantal boeken, tijdschriften en kranten uit en over die tijd verzameld. Onze jongste medewerker Geert Geers is 'met de regelmaat van een grootvaderszakuurwerk' in zijn lokaal mee bezig.

Geert is naast het rangschikken van de documentatie en tijdschriften ook begonnen met met een en ander op de PC te zetten. Het is nog niet klaar om aan het publiek te tonen maar eens zover, kom je het hier te lezen.

Wie meer wilt weten over zijn documentatie neemt contact op met Geert Geers.




 6. GENT
  
  • Archiefdozen Afdeling Gent, overzicht
Van de 'Heemkundige en Historische Kring Gent' mogen we het register van hun tijdschrift Ghendtsche Tydinghen vanaf hier laten raadplegen. De volledige collectie vindt u in onze bibliotheek. Wie na het consulteren van deze "Indices op de Ghendtsche Tydinghen" van deze kring wil lid worden... klikt info@dsmg.be en formuleer uw wens.

Lees meer: Archiefdozen Afdeling Gent, overzicht


Luc Devriese binnen zijn geliefde afdeling Gent (foto Roland Delahaye)

  • Vliegende Bladen Gent
Omvat kleine drukwerken, folders, programma’s, reclames, knipsels en notities die te maken hebben met Gent (deelgemeenten niet inbegrepen) met alle mogelijke registraties op papier (foto’s en affiches uitgezonderd) van het reilen en zeilen van de stad en haar bewoners.

De stukken zijn ondergebracht in 21 reeksen, verder verdeeld in onderreeksen, vb. Opera in de reeks Muziek. Binnen deze onderreeksen worden nog onderverdelingen aangebracht, vb. bij Opera: programmabrochures.

Monique De Baere fungeert in deze collectie als steun en toeverlaat van Luc en zorgt ervoor dat de 'Vliegende bladen' op de juiste plaats landen.


Monique De Baere, de rechterhand van Luc Devriese voor de Vliegende bladen (Foto Frederik Vanderstraeten)

Sonja Gyseling ontfermt zich in deze afdeling over het Gentse (volks)toneel en over de typisch Gentse liederschat.

Als toneelspeelster en regisseur in het Gentse toneel in goede handen bij Sonja Gyseling (foto Roland Delahaye)

De knipselploeg die ijverig alle kranten en tijdschriften excerpeert bestaat uit Marie-Jeanne De Smet, Susette Ghys, Raymond Van Wassenhove en Joanna Janssens voor de parochiebladen.

Twee dames uit onze knipploeg. Lnks Susette Ghys en rechts Marie-Jeanne De Smet, van wie tot onze spijt eind december 2013 moesten afscheid nemen (foto Roland Delahaye)

  • Archief burgemeester Jacques Monsaert
Het fonds J. Monsaert is een politiek archief en een persoonsarchief met een omvang van 206 standaard archiefdozen en 5,50 m boeken en tijdschriften. De inventaris geeft toegang tot 7.377 stukken/dossiers. Stukken uit het archief kunnen worden geconsulteerd voor wetenschappelijk onderzoek. Contacteer onze medewerker André Coene. Bij de ontsluiting dient rekening te worden gehouden met de bepalingen van de Archiefwet, het Archiefdecreet, de Wet betreffende de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de Auteurswet.

André Coene die zich grondig verdiepte in het archief Monsaert en het volledog catalogeerde (foto Reinald Moors)



7. DESTELBERGEN en HEUSDEN

De afdeling Destelbergen in het DSMG te Sint-Amandsberg is te vinden in het lokaal 2.9. Het wordt momenteel gerund door Louis Gevaert. Hier wordt alles over Destelbergen en Heusden bewaard, met uitzondering van foto's en affiches die in de respectievelijke collecties bewaard worden.
Wie bij opruimwerken stoot op papieren archief betreffende verenigingsleven, scholen, maatschappijen, enz... en je wilt het kwijt contacteer ons dan.

Meer info: Louis Gevaert

  • Register teksten over Destelbergen en Heusden

Dit register vermeldt de bron die genoteerd staan in de boeken en tijdschriften over Destelbergen en Heusden. Ze worden regelmatig aangevuld. Wie zelf een artikel kent dat hier niet bij staat kan dit melden, zo wordt deze lijst steeds handiger en vollediger voor wie op zoek gaat naar gegevens over onze gemeente.
Meer info: Louis Gevaert 
  • De krantenartikels van Destelbergen en Heusden
De afdeling Destelbergen in het DSMG (Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis dr Maurits Gysseling, vzw) te Sint-Amandsberg beschikt over een aanzienlijke hoeveelheid  krantenartikels, die handelen over de gemeente of zijn bewoners, gebundeld in een 15 verzamelmappen gerangschikt op datum.  Zo zijn er reeds een 5000 artikels verwerkt vanaf 1856 tot 2011. Wie bijvoorbeeld, via de PC in onze bibliotheek, het woord ‘Damvallei’ intikt komt zo aan een 140-tal verwijzingen naar ‘Damvallei’, waarna u dit op eenvoudige vraag kan inkijken. Zo kan dit een eerste stap zijn naar meer informatie over uw woonomgeving. Uiteraard zijn nog veel andere documenten en kaarten van uw gemeente te bekijken. Onze medewerkers helpen u graag op weg naar al die andere archiefvormen.

Meer info: Louis Gevaert

Louis Gevaert


  • Inhoudstabel Heemkundig tijdschrift 'Grasduintje'
In december 2010 is het laatste nummer van Grasduintje verschenen. De Werkgroep Gemeentelijk Museum wil zich vanaf 2011 concentreren op de verdere uitbouw van zijn museum. Wie nu heemkundige teksten over Heusden en Destelbergen wil lezen moet zich abonneren op het tijdschrift en jaarboek van de Heemkundige Kring 'De Oost-Oudburg'. Daarin verschijnen regelmatig artikeltjes over Heusden en Destelbergen.Info@dsmg.be voor uw lidmaatschap.

Als u een artikel wilt opzoeken in uw oude tijdschriften van Grasduintje kunt u uw onderwerp gemakkelijker terug vinden door de inhoudstabel van 'Grasduintje' te raadplegen. Daarin vindt u alle artikels  vanaf nummer 0 tot en met het laatste nummer van 2010.
Alle nummers zijn ter beschikking in onze bibliotheek.

Link Inhoudstabel: 'Grasduintje'
Wilt u weten wat de Heemkundige Kring 'De Oost-Oudburg' reeds gepubliceerd heeft over Heusden en Destelbergen dan klikt u het register op de website aan. In dit Excelbestand vindt u alle titels van de artikels gepubliceerd in het tijdschrift Heemkundig Nieuws en jaarboeken. Om vlot de artikels die betrekking hebben op Destelbergen en Heusden te vinden zijn deze aan de rechterkant met een kleur aangeduid. Als u er thuis wil over beschikken dan moet u even naar de website van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg om dit bestand te downloaden.

  • Parochiebladen Destelbergen
In Destelbergen zijn er drie parochiekerken.
Destelbergen-Dorp: Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw
Eenbeekeinde: Puis X
Heusden-Dorp: Heilig Kruis
Van alle drie de parochies worden uit het krantje Kerk en Leven de parochiebladen bijgehouden omwille van de informatie over het eigen parochieleven.
Wie opzoekingen doet over het parochiaal verenigingsleven, vindt hier heel wat informatie die nergens anders wordt weergegeven.
We stelden een register samen waarin je ziet welke nummers van welk jaar we bezitten. Wie oude parochiebladen in zijn bezit heeft die wij nog niet bewaren en daar afstand van wilt doen, kan deze binnenbrengen in het DSMG of contact nemen met Louis Gevaert om een afspraak te maken indien we ze moeten afhalen. Alvast bedankt voor je hulp!
Hier staan de jaartallen waarvan er parochiebladen bij ons te vinden zijn.
Wie ons ontbrekende nummers kan bezorgen neemt contact op met Louis Gevaert of bezorgd ze rechtstreeks in ons Documentatiecentrum. Waarvoor van harte dank.





8. FLORILANT

De bloementeelt speelt reeds decennialang een belangrijke rol bij de economische ontplooiing en welvaart van onze streek. Het is dankzij deze sector dat bepaalde gemeentes binnen ons werkgebied als tuinbouwcentra een plaats verworven hebben op de Europese, ja zelfs op de wereldkaart! Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat binnen ons documentatiecentrum een deelcollectie ‘Land- en Tuinbouw’ is ontstaan. Binnen deze collectie, die de naam FLORILANT kreeg, vind je informatie over de Floraliën, het Begoniafestival van Lochristi, de Tuindagen van Beervelde, … Maar je vind er eveneens oude catalogi van historische tuinbouwbedrijven, verscheidene tijdschriften met betrekking tot de agrarische sector, en zelfs een aantal gedeeltelijke bedrijfsarchieven!Hier is onze bezige bij Kristel Wautier.

Voor Kristel Wautier hebben de tuinbouwbedrijven uit onze regio nog weinig geheimen (foto Frederik Vanderstraeten)



9. SINT-AMANDSBERG
Sedert nu bijna zes jaar is er hard gewerkt om de massa’s documenten en gegevens over de gemeente Sint-Amandsberg te ontsluiten. Ongeveer 75% van het beschikbare materiaal is nu reeds gesorteerd, geactiveerd en ingebracht in een computerbestand met zoekmachine. Sint-Amandsberg staat dus weer op de rails en is beschikbaar voor al wie zich in deze Gentse deelgemeente wil verdiepen. WIe iets dieper op Sint-Amandsberg wilt zoeken kan dank zij onze medewerker Frederik Vanderstraeten reeds heel wat informatie vlotjes bij elkaar harken. Het archief Sint-Amandsberg bestaat uit vier grote delen:

  • Documenten 
Officiële stukken, gegevens en archiefstukken van verenigingen, bestuursdocumenten, … 
Deze gegevens werden ingebracht in een pc databestand en op deze manier snel te consulteren.
Een greep uit de grote onderwerpen: - Bestuur
-Campo Santo
-Cultuur
-Handel & Nijverheid
-Geschiedenis
-Informatie
-Onderwijs
-Theater
-Verenigingen
-Wijken & Parochies
Nog in verwerking:
-Fonds burgemeester Van Pottelbergh
-Cultureel Comité
             
Frederik Vanderstraeten tussen zijn archiefdozen gevuld met het verleden van Sint-Amandsberg (foto Roland Delahaye)

  •   Krantenartikels
Deze zijn per onderwerp, steekwoorden en persoonsnaam op te zoeken in het gegevensbestand op pc.. De artikels zijn aan de hand van dit bestand gemakkelijk terug te vinden in de mappen waarin de knipsels op datum zijn gerangschikt.

  • Kleine publicaties 
Deze afdeling bevat kleine brochures van diverse slag en zijn ook terug te vinden op onderwerp via het data-bestand.

  • Memorabilia
Een afdeling met voorwerpen bestaande uit allerlei materiaal omtrent de Negenmeimarkt, zeppelin LZ 37, vlaggen van verenigingen en diverse voorwerpen.

Opzoekingen kunnen elke dinsdag van 10 tot 12 uur en 14 tot 16 uur. Liefst na afspraak via de bibliotheek die open is op zondag of rechtstreeks bij de verantwoordelijke: Frederik Vanderstraeten – 09/229 39 46




10. DOBEG


Daar ons documentatiecentrum gelegen is in een begijnhof kregen we van toeristen en andere bezoekers telkens weer vragen rond de betekenis van begijnen. Daarom rijpte sinds 2004 het plan om een documentatie op te bouwen, niet alleen over de begijnhoven van Gent, maar over gans de begijnenbeweging. De basis van onze collectie was een verzameling geestelijke lectuur afkomstig uit de plaatselijke conventen. Daarnaast waren er onder meer publicaties, knipsels, foto’s en zichtkaarten. 30 jaar documentatiecentrum in het Groot Begijnhof had duidelijk zijn sporen nagelaten in alle afdelingen van DSMG.

Pater Raymond Van Wassenhove  werd bereid bevonden om deze collectie verder uit te bouwen en kreeg daarbij hulp van onder meer Cecile Vanooteghem en sinds enkele jaren van Jean-Pol Riga. Op dit ogenblik zijn er al gegevens verzameld over de meeste begijnhoven die ooit hebben bestaan en groeit onze documentatie uit tot de grootste in zijn soort. Wij verzamelen niet alleen gegevens over de historische begijnenbeweging, maar ook over de beeldvorming daar rond en de verwante geestelijke bewegingen, zoals de begarden en de Moderne Devotie.

De Vrienden van het Sint-Elisabethbegijnhof van Sint-Amandsberg hebben besloten dit documentatiecentrum onvoorwaardelijk te steunen.

Het resultaat is verbluffend en DOBEG (Documentatie Begijnen) werd op de kortste keren een pareltje dat op aanvraag te raadplegen is.


Cécile Vanooteghem en Raymond Van Wassenhove snuisteren in de nieuwe aanwinsten van DOBEG (foto Roland Delahaye)



 11. OOSTAKKER
De afdeling Oostakker draait weer op volle toeren onder Niklaas Geers, die ondertussen reeds veel werk verzette i.v.m. de krantenartikels van deze deelgemeente.


  • Verenigingen van Oostakker in ons archief
Door Danny Mattens werden er van  82 verenigingen van Oostakker al sporen ontdekt in ons archief.
Graag vullen we dit aan met wat jij nog thuis liggen hebt over jou verenigingen.

Klik op de link voor de alfabetische lijst van alle verenigingen waarvan in het archief van het DSMG reeds iets is geordend.






12. ARCHIEF HOSTE SABBATINI



Via de familie Hoste, zijn vriendenkring en oud-medewerkers kwamen we in het bezit van het grootste gedeelte van het archief van M.A.J. Hoste. Het werd zeer snel ontsloten door Jean-Marie Heyerick en Sonja Gyseling met de hulp van vrienden van Marcel Hoste. Dit resulteerde al zeer snel in een grootse tentoonstelling met mime-optredens in het Tinnen Pottheater in 2012.

Sonja en Jean-Marie werken ondertussen gestadig verder om alles verder te catalogeren.

Lees meer: Sabbattini.

Jean-Marie Heyerick aan de slag in de Sabbattiniruimte (foto Frederik Vanderstraeten)



13. ARCHIEF KSA SINT-NIKLAAS


Het KSA-Reinaart archief uit Sint-Niklaas is op een bijzonder attente manier in het DSMG terecht gekomen. Sedert lang is Pater Raymond proost van deze jongerengroep.

Toen pater Raymond 75 jaar oud werd heeft de KSA leiding de koppen bij elkaar gestoken en voor een nooit geziene stunt gezorgd.

Men wist dat pater Raymond al altijd het KSA archief van belang vond en dat hij ook een medewerker is van het documentatiecentrum in het Groot Begijnhof.

Pater Raymond Van Wassenhove, medewerkerd DSMG en proost van KSA Reinaert (foto Roland Delahaye)

Zonder medeweten van de bijna jarige nam men contact op met Louis Gevaert en werd er afgesproken om een lokaal in te richten voor het KSA-archief en ook nog eens een flinke duit in het zakje doen om deze inrichting te helpen betalen. Onze medewerkers Geert Geers en Miet De Groote werden erbij gehaald en samen hebben we het lokaal klaargemaakt.

Op een afgesproken dag kwam de leiding van KSA Reinaart met het archief naar het DSMG en werd alles gedeponeerd in het lokaal 2.2.
Er werd van de werken een powerpoint presentatie gemaakt en tijdens een viering, met optreden van de kinderen, in Sint-Niklaas, werd deze getoond en aldus pater Raymond op dezer wijze in de bloemen gezet.

Veel van dit archief werd gebruikt in een publicatie.

Ondertussen wordt het archief grondig onder handen genomen door oud KSA Reinaartleider Raf De Pauw.


Voor Raf is het KSA-archief één grote brok nostalgie (foto Frederik Vanderstraeten)




14. VERZAMELING GENTSE TIJDSCHRIFTEN


Luc Devriese bracht alle Gentse tijdschriften onder in het lokaal 1.2 ondergebracht. Samen met Louis Gevaert werden alle archiefdozen gelabeld en een lijst opgemaakt om de tijdschriften in een oogwenk terug te vinden.

Hierbij de link naar de lijst beschikbare tijdschriften.

De naam van het tijdschrift wordt gevolgd door een lettercode en een volgnummer waardoor het gezochte tijdschrift snel gevonden kan worden.




15. FONDS SINT-LUCAS

Deze collectie is (voorlopig) onze laatste aanwinst en bevat het deel van het archief van de Sint-Lucasschool dat niet naar KADOC ging. Ook hier betreft het een 'gesloten archief' dat slechts in uitzonderlijke gevallen geraadpleegd kan worden onder toezicht van André Coene, die het beheert.

André Coene (l.) in gesprek met een aantal toehoorders (foto Kristel Wauthier)



16. RELIGIE

In de bibliotheek is er ook heel wat boeken over de pastoors en hun parochies, door onze voorzitter Bert Vervaet is van het bisdom al heel wat materiaal samengebracht.
Parochiebladen in Oost-Vlaanderen

In het tijdschrift Kerk en Leven is naar aloude gewoonte een of meer blz. voorbehouden voor het plaatselijke parochienieuws.

Wat het in de eerste jaren vooral een mededeling van de plaatselijke Eucharistievieringen, de dopen, de begrafenissen en het adres van de parochieherders werd stilaan een forum voor de parochiale verenigingen. Voor wie Plaatselijk heemkundig onderzoek doet is dit een bron die niet mag overgeslagen worden.

Zo zijn door de jaren heen heel wat van die parochiebladen bij diverse particulieren bewaard.

In het DSMG hebben we reeds van verschillende mensen hun parochiebladen gekregen.
Helaas is geen enkele parochie volledig, bijgevolg wie zijn voorraad parochiebladen wilt afstaan, neemt contact op met info@dsmg.be

Graag hadden we van alle parochies iemand die zijn parochiebladen levert. Wie dit wilt doen, neemt contact op met info@dsmg.be

Onze medewerkster Joanna Janssens (+) heeft een lijst van deze parochies gemaakt, alsook een lijst van de aanwezige nummers per parochie zodat je weet welke nummers er zijn. Dit werk ligt door het overlijden van Joanna stil en wij hopen dat één van de nieuwe vrijwilligers dit overneemt.

Lijst van de parochies in Gent.

Ondertussen houdt collega Yvan Lauwers zich bezig met het catalogeren van alle documentatie die in het DSMG aanwezig is ivm religie.

Yvan Lauwers in zijn heilige der heiligen (Foto Frederik Vanderstraeten)



17. LOCHRISTI

Rond Lochristi en zijn deelgemeenten is er in het DSMG nog bergen werk te verzetten. Freddy De Staercke zet zich reeds een paar jaar onverdroten aan het werk om de talloze krantenknipsels van deze regio te archiveren en te catalogeren.

Wie iets uit deze regio zoekt kan zeker bij Freddy terecht.

Freddy De Staercke tussen zijn krantenknipsels (Foto Frederik Vanderstraeten)

Freddy wordt ondertussen bijgestaan door Kathleen Dhaese, die geduldig de talrijke krantenartikels in een databestand op pc invoert, zodat ze voor de bezoeker gemakkelijk te raadplegen worden.

Kathleen Dhaese aan de slag met de krantenknipsels uit Lochristi en de pc van het DSMG (foto Frederik Vanderstraeten)





18. SPIJTIG GENOEG ...

Spijtig genoeg moeten we soms afscheid nemen van collega-vrijwilligers en medewerkers, die ons zijn ontvallen. Hun werk is zeker niet vruchteloos geweest en het resultaat ervan zal ons steeds aan hen doen terug denken.

 * Roger Poelman (2014)
* André Verbeke (2014)
* Joanna Janssens (2014)




Geen opmerkingen: